متفرقه

5 داستان کوتاه آموزنده برای کودکان از اشعار سعدی

 

در بین آثار ادبی ایران در قرون گذشته تا به حال شاعران و ادیبان بسیاری ظهور کرده اند که هریک به به خود آثار ماندگاری را از خود به جای گذاشته اند. در این بین، بدون شک سعدی شاعر نام آشنای ایرانی دارای جایگاه ویژه ای است. او که از شاعران قرن هفتم ایران محسوب می شود با آثار خود که همواره بر سر زبان ها بوده و حکایت های پند آموزی که سینه به سینه بازگو شده است همواره شاعری جاودان خواهد بود. حکایت ها و اشعار سعدی علاوه بر جذابیتی که برای همه افراد دارد، برای کودکان نیز بسیار جالب است. بنابراین برخی نویسندگان اقدام به گردآوری داستان کوتاه آموزنده برای کودکان پرداخته اند. به طوری که از زمان های گذشته اشعار این شاعر گران قدر به کودکان آموزش داده می شده و امروزه نیز تعداد زیادی از داستان کوتاه آموزنده با استفاده از آثار این شاعر بزرگ برای کودکان گردآوری گردیده است.

در این مقاله قصد داریم به بررسی 5 داستان کوتاه آموزنده برای کودکان از اشعار سعدی بپردازیم و از نکات آموزشی آن استفاده کنیم.

اشعار سعدی برای کودکان

ابومحمد مشرف‌الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف که او را با تخلص سعدی می شناسیم؛ آثار زیادی در نظم و نثر از خود به جای گذاشته است. از معروف ترین نظم و نثر این شاعر، گلستان و بوستان می باشد. لازم به ذکر است بوستان سعدی در قالب نظم و گلستان در نظم و نثر گردآوری شده است. حکایت ها و اشعار آموزنده سعدی در گلستان برای همه افراد و از جمله کودکان بسیار آموزنده است.

باید یادآور شویم با توجه به سفرهای بسیاری که این شاعر بزرگ به کشورهای دیگر داشت در زمان حیاتش نیز از محبوبیت بالایی بر خوردار بود. علاوه بر آن آثار این شاعر نامی به بسیاری از زبان های رایج دنیا ترجمه گشته و مورد استفاده دوستان اهل ادب و شعر و شاعری قرار می گیرد. در ادامه قصد داریم به بیان چند داستان کوتاه آموزنده از اشعار سعدی بپردازیم.

بیشتر بخوانید: داستان های فارسی فوق العاده برای کودکان

داستان کوتاه آموزنده از باب دوم گلستان سعدی

ما در ای بخش قصد داریم به چند داستان کوتاه آموزنده از اشعار سعدی در رابطه با ادب اشاره کنیم: به لقمان گفتند: ادب را از چه کسی یاد گرفتی؟ فرمود: از بی ادبان. هر آن چه از این افراد در نظرم ناخوشایند آمدی، از انجام آن احتزاز کردم.

نگویند از سر بازیچه حرفی

کز آن پندی نگیرد صاحب هوش

و گر صد باب حکمت پیش نادان

بخوانند آیدش بازیچه در گوش

این حکایت از باب دوم در اخلاق درویشان شماره 21 است.  همان طور که مشخص است مفهوم بیان کننده این است که خردمندان حتی از رفتار افراد بی ادب نیز پند و عبرت می گیرند. این در حالی است که حتی اگر به افراد نادان پند و حکمت هم دهید باز هم آگاه نخواهند شد. در همین باب داستان دیگر می خوانیم در مذمت ریاکاری که روزی زاهدی به مهمانی پادشاه رفت در حالی که کم تر از عادت خود غذا خورد، بیش تر از عادتش عبادت کرد تا دید حاکم نسبت به او بهتر شود. وقتی به خانه آمد و غذا خواست، پسر دانای او که از علت این کار وی آگاه شد گفت نمازی که در خانه پادشاه خواندی نیز به کارت نخواهد آمد چرا که ریا بوده است.

“ترسم نرسی به کعبه، ای اعرابی            کاین ره که تو می روی ، به ترکستان است”

بیشتر بخوانید: صمد بهرنگی تنها متعلق به دنیای کودکان است؟بیوگرافی

چند داستان کوتاه آموزنده از باب سوم گلستان

همان طور که اشاره شد اشعار سعدی به طور کلی درس اخلاق است. این اشعار سرشار از پیام های عالی زندگی می باشد به طوری که در باب سوم گلستان در رابطه با قناعت صحبت می کند. در یک داستان کوتاه آموزنده از این باب می خوانیم: هرگز از زندگی شکایت نکرده بودم تا این که روزی که کفشی نداشتم اندوهگین به مسجد جامع کوفه رفتم. در آن جا شخصی را دیدم که پا نداشت. در این هنگام دست از شکایت برداشته و خدا را شکر کردم. در ادامه بخشی از این اشعار سعدی را می خوانیم.

مرغ بریان به چشم مردم سیر

کم تر از برگ تره بر خوان است

وان که را دستگاه و قوت نیست

شلغم پخته مرغ بریان است

در داستانی دیگر در این باب می نویسد که از حاتم طائی پرسیدند که آیا از خود بخشنده تر دیده ای؟؟؟ او در پاسخ می گوید بله. روزی مهمانی بزرگی تدارک دیده بودم. همه بزرگان عرب را دعوت کردم. خارکنی را دیدم و از او که من را نمی شناخت پرسیدم چرا به مهمانی حاتم نمی روی؟ او در پاسخ گفت:

هر که نان از عمل خویش خورد

منت حاتم طایی نبرد

بیشتر بخوانید: معرفی کتاب های کودکی که برای کودکان نوشته نشده‌ اند!

داستان کوتاه آموزنده از باب چهارم گلستان

در این بخش داستان کوتاه آموزنده از باب چهارم گلستان در باب فواید خاموشی را بیان می کنیم. روزی جالینوس که یک پزشک یونانی بود نادانی را دید که گریبان یک فرد دانشمند را گرفته و با او درگیر شده بود. در این هنگام جالینوس گفت: اگر این دانشمند دانا بود کار او با یک فرد نادان به این جا کشیده نمی شد. سعدی در شعر  زیر به پرهیز از مجادله و درگیری با افراد نادان را لازمه خردمندی کامل می داند.

دو عاقل را نباشد کین و پیکار

نه دانایی ستیزد با سبکسار

اگر نادان به وحشت سخت گوید

خردمندش به نرمی دل بجوید

سعدی در شعر  زیر به پرهیز از مجادله و درگیری با افراد نادان را لازمه خردمندی کامل می داند.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره درجه بندی سنی کتاب ها به زبان ساده

خرید آثار سعدی از اردیبهشت بوک

باید به گنجینه های ادبی و آثار باقی مانده از بزرگان ادبیات کشورمان توجه ویژه داشته باشیم. یکی از آثار مهم و بسیار کارآمد در پرورش و تربیت کودکان، حکایت ها، داستان ها و اشعار سعدی است. از این شاعر بزرگ ایرانی آثار متنوع و باارزشی به جای مانده است. امروزه این آثار منبعی گرانقدر و خواندنی برای همه افراد از جمله کودکان می باشد. شما کاربر گرامی می توانید برای خرید گزیده آثار سعدی مخصوص کودکان و نوجوانان به وبسایت رسمی ما در اردیبهشت بوک مراجعه کنید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا